Koliko je glutation važan za ljudsko telo?
Efekti glutationa su brojni;
podrška imunom sistemu jer visok nivo glutationa u telu pretstavlja prirodnu antivirusnu zaštitu,
podrška enzimskim procesima kao i uklanjane nepotrebnih metabolita.
Njegova glavna funkcija uključuje pružanje antioksidativne zaštite, uklanjanje toksina i podršku imunom sistemu.

Glutation je mali protein koji se nalazi u svim ćelijama. Sastoji se od tri aminokiseline: cistein, glutamat i glicin
Pomaže u održavanju mentalnog zdravlja, zdravlja srca, zdravlja kože, poboljšava osetljivost na insulin, sprečava rak, smanjuje upale i pruža druge zdravstvene beneficije. U nedostatku ovog jedinjenja, ćelije tela ne mogu da se detoksikuju kako treba i postoji mogućnost oštećenja ćelija. Možete povećati njegov nivo u telu jedući hranu bogatu njime i uzimajući suplemente kao što je Enhance
Efekti glutationa i njegove prednosti za ljudsko zdravlje
1. Antioksidativna aktivnost:
Potentan je antioksidans, tako da štiti telo od štetnosti slobodnih radikala. Slobodni radikali su štetni za telo na mnogo načina. Mogu izazvati prerano starenje i razna medicinska stanja. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i pružaju zaštitu telu od njihovog štetnog dejstva.
2. Sprečava razvoj kancera:
Prema određenim istraživanjima igra ulogu u sprečavanju progresije raka.
3. Poboljšava osetljivost na insulin:
Insulinska rezistencija može izazvati dijabetes tipa 2. Insulin izaziva kretanje glukoze iz krvi u ćelije. Ljudi sa insulinskom rezistencijom osetljivi na niske nivoe glutationa, posebno ako su pretrpeli komplikacije, kao što su retinopatija ili neuropatija.
4. Smanjuje simptome Parkinsonove bolesti:
Klinička ispitivanja pokazuju da održavanje nivoa u telu može pomoći simptomima ovog poremećaja.
5. Smanjuje oštećenja od ulceroznog kolitisa:
To je ključni antioksidans u digestivnom traktu. Ulcerozni kolitis je povezan sa oksidativnim stresom i oštećenjem.
6. Pomaže kod efekata konzumiranja alkohola:
Igra ulogu u metabolizmu alkohola. Kada se alkohol preradi u telu, on stvara kancerogen nusproizvod koji se zove acetaldehid. Glutation sadrži aminokiselinu L-cistein koja razlaže acetaldehid na ugljen-dioksid i vodu koja se eliminiše urinom.
7. Pomaže pacijentima sa autizmom:
Deca sa poremećajima iz spektra autizma imaju nizak nivo glutationa u poređenju sa normalnom decom. Oni pate od raznih abnormalnosti u stvaranju i obnavljanju aktivnih oblika glutationa.
Ljudi sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću pate od visokog oksidativnog stresa i niskog nivoa glutationa.
8. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje:
Istraživanja su pokazala da podjezična suplementacija glutationom pomaže u smanjenju vaskularne krutosti i smanjenju lipoproteina niske gustine (LDL) i ukupnog holesterola uz dugotrajnu upotrebu.
9. Smanjuje upalu:
Sprečava proizvodnju većine inflamatornih citokina. Citokini drže osobu koja boluje od hroničnih bolesti u stalnom niskom inflamatornom stanju. Onemogućavanje inflamatornih puteva vraća nivo upale. Dakle, postoji jaka veza između upale i glutationa.
10. Ima sposobnost uklanjanja tamnih mrlja, bora i drugih tragova prisutnih na telu.
Hrana koja povećava nivo glutationa u telu

Hrana bogata sumporom:
Sumpor je hemikalija koja se nalazi u raznim aminokiselinama koje uključuju druge molekule, neophodne za sintezu glutationa. Povrće kao što su beli i crni luk su bogati izvori jedinjenja koja sadrže sumpor, što može pomoći u povećanju proizvodnje glutationa.
Brokoli, karfiol, kupus i kelj sadrži sulforafan, jedinjenje koje ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Prema istraživanjima, sulforafan povećava i obnavlja nivo ćelija i glutationa u krvi.
Selen:
Štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima koji nastaju tokom metabolizma. Selen omogućava delovanje glutation peroksidaze.
Bogat izvor selena su brazilski orasi, pasulj, ovsena kaša, spanać, suncokretovo seme, smeđi pirinač, riba i pečurke.
Proteini:
Glutation se sastoji od cisteina, glicina i glutaminske kiseline. Cela zrna su bogat izvor ove tri aminokiseline.
Vitamin C:
Takođe je snažan antioksidant, koji može pomoći u održavanju nivoa glutationa suprotstavljanjem slobodnim radikalima. Prema istraživanjima, povećan unos vitamina C pomaže u povećanju nivoa glutationa u belim i crvenim krvnim zrncima.